Uitgebreide uitleg over Oscar. - Forum voor patiënten met slaapapneu (2024)

Hfdstk 6A: Dagrapport welke grafieken zijn er en hoe delen we deze in?
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(Klik op de Afbeeldingen om deze te vergroten)

Het tabblad Dagrapport is in feite het belangrijkste wat Oscar kan bieden. Buiten de al besproken hoofdstukken om, is dit het hart van Oscar, de plek waar je de belangrijkste data gegevens van je xpap kunt uitlezen.

We zien hier vele grafieken, maar alleen die grafieken die van belang zijn voor uw merk apparaat worden getoond. De bespreking hierover kan dus nooit volledig zijn.

We beginnen weer met het menu en gaan aan de hand daarvan dit tabblad bespreken. Kies in het menu voor 'Weergave' en je ziet dan het volgende verschijnen op het scherm:

Dagrapport

In het menu zie je alle items aangevinkt die van belang zijn voor dit tabblad Dagrapport. Achter de items staat de snelkoppeling F + een cijfer, waarmee je een item kunt tonen of verbergen, dit naar eigen keuze.

  • De lijn cursor is de liniaal die zichtbaar is in de middelste kolom, waar alle grafieken kunnen worden getoond. Met deze liniaal kun je op een bepaald tijdstip een incident bekijken en daarmee alle grafieken daaronder op hetzelfde tijdstip bekijken (naar beneden scrollen) en zo kun je zien wat er op dat tijdstip plaatsvond.
  • Toon Taartgrafiek, deze grafiek geeft een verdeling in taartpunten en toont alle 'soorten' gebeurtenissen die plaatsgevonden heeft. (Tip: niet echt van belang en neemt alleen veel ruimte in beslag en kan dan ook beter via F3 worden verborgen.)
  • Zijbalk dagrapport, dit betreft de linker kolom en het is verstandig om deze altijd te tonen, daar hier belangrijke data gegevens in tabel vorm wordt getoond. Verbergen kan met F8 en dit kan zinvol zijn als je de middelste kolom met de grafieken pagina breed wilt bekijken, dan ook de Rechter zijbalk Aan/Uit via F10 verbergen.
  • Dagkalender, de dagkalender toont de kalenderdagen. In de huidige vorm kun je via de knop links boven een maand terug en via de knop rechtsboven een maand vooruit springen. Bovendien kun je op de dropdown menu knop klikken (zwarte driehoekje) en dan een maand kiezen. Klik je op het jaartal, dan kun een jaar naar keuze kiezen. Ook dit deel neemt veel ruimte in beslag. Door F9 te kiezen kun je de dagkalender tot één regel reduceren. Met de pijl links kun je 1 dag terug en met de pijl rechts kun je 1 dag vooruit. Via de rechterpijl gevolgd met verticale streep, kun je snel springen naar de meest recente dag met data gegevens. Links naast de datum staat weer een dropdown menu en daarmee kun je de Dagkalender weer vergroten. (Zelfde functie als F9)
  • Rechter zijbalk Aan/Uit, deze balk kan met de F10 knop worden verborgen of worden getoond. Daar deze balk ook weer snelkoppelingen toont en ook data gegevens vertoond die niet dagelijks nodig zijn, is het voor het overzicht van de middelste kolom beter deze te verbergen en alleen te tonen wanneer dit gewenst is.

Als de Dagkalender geminimaliseerd en de Taart grafiek verborgen is, zien we in de linker kolom vijf tabbladen staan, te weten:

  • Details
  • Incidenten
  • Notities
  • Bladwijzers
  • Zoeken

Beginnend met het tabblad 'Details' zien we achtereenvolgens:

  • De AHI score van de afgelopen nacht
  • De apparaat gegevens met de instelling gegevens
  • De datum, Start tijd en Einde tijd en het totaal aantal gebruikte uren.
  • De Incidenten die eventueel hebben plaatsgevonden. Deze kunnen per merk verschillend worden getoond.
  • De Statistieken
  • De apparaat instellingen, uitgebreider dan hiervoor.
  • Sessie-informatie

De AHI score van de afgelopen nacht

De AHI score die hier wordt weergegeven is alleen maar juist als alle sessies (zie later in dit hoofdstuk) aangevinkt zijn.
Deze score wordt afgerond op twee decimalen achter de komma, terwijl dit op de xpap zelf vaak maar met één decimaal wordt afgerond. Hiermee is Oscar iets nauwkeuriger. De AHI wordt overigens altijd per uur weergegeven. Dus korter dan een uur gebruikt, dan wordt de AHI herrekend naar een uur.
Dus AHI 0.46 x 6,33 = 0.46 x 6.6 (0.6 x 6minuten=36minuten) = 3.036 incidenten afgerond 3 incidenten over de hele nacht en dit klopt twee onbekende apneus (Unknown Apnea) en één Hypopneu. Daar dit een ASV betreft worden de Centrale apneus door het apparaat automatisch verholpen en blijven de onbekende apneus, meestal obstructief van aard, en hypopneus over.

De apparaat gegevens met de instelling gegevens

Hier zie je het merk van jouw apparaat staan, in dit geval betreft het een Resmed AirCurve CS10 PaceWave, ingesteld als soort apparaat AutoASV. (ASV is ook een mogelijkheid) Bij een apparaat met vaste druk instelling zou daar staan Cpap en met een variabele druk instelling Apap of AutoCpap.
Je ziet dan de vaste druk instelling in cmH2o staan of een minimum en maximum drukinstelling in het geval van een apap of autocpap.

De datum, Start tijd en Einde tijd en het totaal aantal gebruikte uren.

Hier wordt de datum weergegeven, doordat er na middernacht is gestart is dit de datum van 28-augustus, terwijl dit de data gegevens zijn van 27 augustus op 28 augustus. (Zie de Dagkalender datum 27 augustus 2023) De begin tijd en de eind tijd en de totale tijd dat het apparaat heeft aangestaan (dit wil niet zeggen, dat je de hele tijd ook slapend hebt doorgebracht) worden vermeld.

De Incidenten die eventueel hebben plaatsgevonden. Deze kunnen per merk verschillend worden getoond.

Elk merk apparaat kan meer of minder informatie verstrekken. Bijvoorbeeld het merk Löwenstein Prisma heeft weer veel andere data gegevens dan Philips Dreamstation DS1 of DS2 en Resmed heeft ook weer andere data gegevens. Vaak betekent dit hetzelfde maar zijn de benamingen van de incidenten en of grafieken net weer even iets anders. Oscar geeft de betekenis vaak weer door met de muiscursor erboven te gaan zweven en deze dan even stil te houden.

Als er een incident heeft plaatsgevonden bijv. de UA 0.31 dan kun je op die gekleurde regel klikken en dan gebeuren er twee dingen tegelijkertijd. Je ziet opeens dat het tabblad Incidenten wordt geopend en dat het eerste UA incident wordt geselecteerd. Tevens zie je ook dat in de Incident Markeringen Grafiek in de midden kolom het eerste UA incident wordt getoond. Dit zelfde gaat op voor elk incident waarbij de waarde meer moet zijn dan 0,0 ofwel er moet wel sprake zijn van een incident die plaats heeft gevonden.

UA Undentified Apnea onbekende apneu vorm


De Statistieken

De getoonde informatie onder Statistieken kan per merk Xpap verschillend zijn, dus de uitleg hieronder is niet compleet.

Hieronder zie je dus een tabel staan die is onderverdeeld in Kanalen en dan instellingen uitgedrukt in Percentages.

Ook hier kun je de muiscursor laten 'zweven' boven zo'n kanaal aanduiding waarna er in een pop-up uitleg wordt gegeven wat e.e.a. betekent.

Kanaal Druk wordt uitgelegd als zijnde: Behandeldruk (cmWK = centimeter WaterKolom) en bijv. Gew.(ogen) gem.(iddelde) 10,90 cmWK. (cmWK = cmH20)

Statistieken.JPGStatistieken11502 keer bekeken 11.52 KiB

Deze vraag komt vaak voor, hoe moet ik bovenstaande nou zien? De uitleg hieronder geldt voor alle kanalen. Min = minimum en Med = medium (50%)

De druk lag tussen Min en 50 % van de gemeten tijd tussen 6,60 cmWK en 10,68 cmWK
De druk lag tussen 95% en 50% ofwel 45% van de gemeten tijd tussen 13.82 cmWK en 10,68 cmWK
De druk lag tussen 99,5% en 95% ofwel 4,5% van de gemeten tijd tussen 14,42 cmWK en 13,82 cmWK
De druk lag tussen 100% en 99,5% ofwel 0,5% van de gemeten tijd boven de 14,42 cmWK
De gemeten tijd is dus in dit geval 6h33m02s

De bovengenoemde druk is in dit geval (ASV) de inademing druk (IPAP).
EPAP is de uitademing druk.
Je kunt zien dat het drukverschil hier groter is dan de maximale EPR druk van 3 cmWK of 3 cmH20 die bij een cpap of apap kan worden ingesteld.
Bij een ASV kan het drukverschil ook wel ondersteuningsdruk genoemd groot zijn.

Dan zie je ook staan TTiA = 00:00:59 of wel de Totale Tijd in Apneu (dus tijdens een echte ademstop, geen hypopneu = bijna ademstop) 59 seconden in totaal zonder lucht.
Tijdsduur boven de Leklimiet: 1,569% Bij Resmed ligt de Leklimiet op 24 l/min. De totale slaaptijd was 6h33m02s omgerekend naar minuten (6*60)+33=393 minuten. De tijd dat dus boven de 24 l/min uitkwam is dus 1,569 % x 393 minuten = 6.16617 minuten ofwel 370 seconden.

Elk masker heeft bij een bepaalde druk instelling een daarbij behorende normale lekhoeveelheid in l/min. Dit is nodig om de uitgeademde lucht gemengd met uitgeademde co2 uit het masker te wassen. Is de lekkage bij een bepaalde drukinstelling hoger dan de normale lekhoeveelheid, dan spreken we over bovenmatige lekkage, dit kan dan maskerlekkage zijn of ook mondlekkage. Resmed noemt dit Onbedoelde lek. Bij vele andere merken zie je in OSCAR bij de Lekkage grafiek twee lijnen staan, de onderste is dan de onbedoelde lek en de bovenste is dan de Totale lek. (Dus normale lek + onbedoelde lek = Totale lek)

Dit alles is eerder besproken geweest in Hoofdstuk 3 in het scherm 'Masker en apparaat' daar staat ook de leklimieten van andere merken dan Resmed vermeldt.

afbeelding_2023-08-29_211822488.pngTotale Statistieken Overzich11502 keer bekeken 10.65 KiB

Hierboven staat het totale Statistieken overzicht en hierin zie je ook de Inademtijd en de Uitademtijd vermeld staan.
Belangrijk is dat de uitademtijd liefst hoger moet liggen dan de inademtijd.

Lees hierover op deze site: https://running.nl/bewuste-ademhaling-voor-betere-prestatie-en-sneller-herstel/

Opmerking: dit moet niet als reclame worden beschouwd voor deze site of een bepaald genoemd product, maar meer als uitleg waarom een goede ademhaling van belang is.

Ook zie je onder statistieken staan:

  • Ademfrequentie (Aantal ademhalingen per minuut)
  • Ademvolume (Volume lucht wat per ademhaling wordt verplaatst in ml)
  • Doelvent(ilatie) (Beoogd ademminuut volume in l/min)
  • Ademmin(uut) Vol(ume) (Volume lucht dat per minuut wordt uitgewisseld met de omgeving in l/min)

Er wordt wel eens gevraagd, zit hier een verband tussen? Ja, dat is zo! Men kan de optimale Ademvolume ook berekenen via een formule. Helaas kan ik deze echter niet meer terugvinden in mijn archief.

Ademminuut Volume = Aantal ademhalingen per minuut x Adem Volume per ademhaling
De doelventilatie is een beoogd doel om te halen als zijnde ademminuut volume

Ook zie je onder statistieken staan:

  • Stroombeperking (Geeft een indicatie van de luchtstroombeperking of wel obstructie/blokkade van de luchtweg aan, dit wordt ook wel Flow Limitation genoemd, dit wordt later in dit hoofdstuk besproken)
  • Snurken (Geeft het geluidsniveau van eventueel nog aanwezig snurken aan)

De apparaat instellingen

De getoonde informatie onder Apparaat instellingen kan per merk Xpap verschillend zijn, dus de uitleg hieronder is niet compleet.

Apparaatinstellingen

Hierboven zie je de instellingen staan van het ASV apparaat. In ASV modus heb je alleen een EPAP druk en een drukondersteuning PS (Pressure Support)

Drukondersteuning PS = PS max minus PS min

In ASVAuto is er sprake van een minimum EPAP en een maximum EPAP en van een Minimum ondersteuningsdruk en een maximum ondersteuningsdruk .
EPAP = Uitademing druk en IPAP = Inademing druk

De inademing druk kan maximaal worden = EPAP max + Max. ondersteuningsdruk = 8,2 + 7,2 = 15,4 cmWK/cmH20
Dus bij deze ASVAuto instelling kan de ademhaling fluctueren tussen minimum 6,2 en maximum 15,4 cmWK/cmH20

Dat wil niet zeggen dat dit ook werkelijk het geval was. In werkelijkheid lag dit tussen 6,2 en 15,2 cmWK/cmH20. Dit zullen we later in een grafiek zien.

Bij een Cpap heb je een vaste druk instelling met eventuele drukverlagingsfunctie bij het uitademen. Deze heet vaak EPR, C-flex (+), A-flex, Bi-flex, Softflex, enz)
Bij een Apap/AutoCpap heb je een minimum en een maximum drukinstelling, waartussen de druk kan variëren. Ook hier kan men over de drukverlagingsfunctie beschikken.
Bij een Bi-pap beschikt men over twee drukinstellingen die men kan instellen. De uitademingsdruk EPAP en de Drukondersteuning PS die samen een maximaal bereik van de Inademingsdruk IPAP kan geven. Dus een lage uitademingsdruk met eventueel een hoge inademingsdruk. Een Bi-pap heeft vaak een minimum vastgestelde ademhalingsfrequentie van 10 per minuut. Dit wordt ook wel Back-up frequentie genoemd. Ga je daaronder dan zorgt de Bi-pap dat je tenminste 10 ademhalingen per minuut haalt. Je kunt dus Spontaan ademen (zelf op eigen tempo) of getimed (vastgestelde tijdsduur per ademhaling). Bipap ST (S = Spontaan, T = Tijd/Timed)

De Aanlooptijd (ook wel ramptijd) staat op uit. Dus er wordt geen gebruikt gemaakt van een startdruk ook wel rampdruk genoemd.

Antibacterieel filter staat op Nee. Zo'n filter wordt voornamelijk in ziekenhuizen gebruikt en wordt geplaatst tussen de uitgang van de cpap en het beginpunt van de slang. Als dit op Ja wordt gezet en je gebruikt geen Antibacterieel filter dan merk je dat je ontzettend zwaarder moet ademhalen, dus altijd op Nee laten staan.

Automatisch starten en Automatisch stoppen staat op Aan en dit wil zeggen dat het apparaat start als je begint te ademen door het masker en automatisch stopt na enkele seconden als je je masker hebt afgezet.

Basisinstellingen Plus wil zeggen dat alle gegevens getoond worden via het display van de Resmed. Dus AHI enz.
Basisinstellingen Aan wil zeggen dat alleen de Gebruikte uren en de Lekkage wordt getoond op het display.

Climate Control Automatisch en slangverwarming ook automatisch wil zeggen dat de slangtemperatuur 27 °C blijft dat de bevochtiger ook automatisch bediend wordt door het apparaat en dat de relatieve vochtigheid door de automatische instellingen op circa 85 % wordt gehouden.
Resmed geeft dan aan dat er op deze wijze vrijwel geen condens in de slang zal optreden. Let wel als de slaapkamer temperatuur kouder wordt dus lager dan 12 °C kan er wel eventueel op den duur condens optreden.

Sessie-informatie

afbeelding_2023-09-06_210212146.pngSessie-informatie11393 keer bekeken 7.81 KiB

Elke keer dat de xpap wordt gestart en weer gestopt, wordt opgeslagen als een periode met een starttijd en een eindtijd en dit wordt dus een sessie genoemd.
De tijd tussen starttijd en eindtijd is de tijdsduur van deze sessie. Elke sessie wordt ook genummerd, zoals in bovenstaande afbeelding is te zien.

Dus één toiletbezoek, waarbij de xpap wordt uitgezet, geeft dan twee sessies.

Een powernap ofwel een middagdutje geeft een starttijd en een eindtijd in de middaguren. Vervolgens uren later weer een starttijd (eventueel meerdere) en een eindtijd (eventueel meerdere). In OSCAR zie je dan een korte sessie in de middag, vervolgens een groot gat en dan de nachtelijke registratie flink opgehoopt en dus een in elkaar gedrukte weergave van de nacht in de grafieken.

Hoe los je dit op?

Je kunt elke sessie ook uitschakelen (niet zichtbaar maken in de grafiek) als je de nachtelijke registratie beter wilt bekijken. Haal het vinkje weg bij de middagsessie en de grafiek vertoond dan de gehele nachtelijke registratie verspreidt over de gehele grafiek.

In de bovenstaande afbeelding zie je twee sessies staan. Als je alle twee de vinkjes verwijderd zijn de grafieken in het midden van het Dagrapport allemaal leeg en verwijderd. Je krijgt dan de waarschuwing "Alle sessies staan uit!" en "Er zijn wel sessies, maar die staan uit."

Wil je dus alleen een duidelijk overzicht krijgen van de nacht, dan schakel je de middagsessie uit. De AHI score wordt dan anders als er ook een AHI score in de middag plaatsvond. Maar het is op deze manier makkelijker om de grafiek te lezen.

In de afbeelding zie je ook de twee sessies afgebeeld als een blauw en geel vak. Daarin staat de tijdsduur vermeldt. Als er veel sessies zijn, zijn er ook veel vakken. Deze vakken kunnen dan zo klein worden dat de tijdsduur niet meer zichtbaar wordt.

Door te klikken op zo'n sessie vak schakel je dit vak uit, het vinkje is dan verwijderd en in de grafiek zie je alleen het andere sessie vak staan. Door weer te klikken op het uitgeschakelde sessie vak, wordt het vinkje weer teruggezet en zijn beide sessies vakken weer zichtbaar in de grafiek. In principe kun je dus elke sessie vak uitschakelen en per sessie vak de grafiek bekijken. Je ziet dan ook meteen hoe de AHI score was in die sessie. Zeker handig bij meerdere sessies per nacht.

Hiermee beëindigen we het tabblad Detail en gaan we nu het tabblad Incidenten bekijken.

Het tabblad 'Incidenten'

Tabblad Incidenten

In dit tabblad vind je alle gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden terug.

Via het aanklikken van het pijltje voor de gebeurtenissen worden deze zichtbaar en elke gebeurtenis wordt met het tijdstip wanneer deze heeft plaatsgevonden weergegeven. Tussen de haakjes staat de tijd, in seconden weergegeven, dat deze heeft geduurd. Door een gebeurtenis aan te klikken, wordt je direct verwezen naar het desbetreffende incident in de Incidenten Markering grafiek.

Bij Hypopneu wordt geen tijdsduur aangegeven. De reden hiervoor is dat een hypopneu geen volledige ademstop is en de tijdsduur die deze heeft geduurd niet mag worden meegeteld met de Totale Tijd in Apneu (TTiA). De TTiA geeft de werkelijke tijd aan die tijdens volledige ademstilstand is doorgebracht. Desondanks komt het nog wel eens voor dat er achter de Hypopneu, tussen haakjes, de tijdsduur staat vermeldt. De TTiA zou dan met deze, ten onrechte, tijdsduur verminderd moeten worden.

Een Hypopneu is een ademhalingsvermindering die tenminste 10 seconden duurt en waarbij het volume van de ademhaling minstens tot 70 % daalt van de gemiddelde ademhaling. De luchtweg is vernauwd, maar niet volledig geblokkeerd.

Ook de Starttijd(en) en Stoptijd(en) worden hier keurig weergegeven. Dus hoe meer Sessies, hoe meer Start- en Stoptijden staan hier vermeldt.

Geheel onderaan dit tabblad Incidenten zie je een schuifmaat staan die oploopt van 1 tot 30 minuten. Hiermee kun je de beeldgrootte in het Incidenten Markeringen grafiek inzoomen van 30 minuten tot 1 minuut en daarmee ook alle andere grafieken. Deze mogelijkheid is ook aanwezig door in de grafieken te staan en dan herhaaldelijk met de linkermuisknop te klikken om in te zoomen en met de rechtermuisknop te klikken om uit te zoomen.

Een snelle manier om een tijdspanne van 3 minuten te krijgen is gebruik te maken van de volgende tip: Ga in de Grafiek Luchtstroomsterkte staan en maakt gebruik van de Shift knop + muisclick. Een tijdspanne van 3 minuten is een goede start om de Flow Limitation te kunnen bestuderingen in de toppen van de ademflow.

Het tabblad 'Notities'

Notities is een vrij beschikbare ruimte die Oscar 'Dagboek' noemt. U kunt daar dagelijkse gegevens zelf invullen. Voor mijzelf hou ik de volgende gegevens bij:

Aanlooptijd uit - start druk uit - Cpap Uit - Slaaptijd 6.34 - 95%IPAP 12.7 - 95%EPAP 7.8 - 95%lekkage 16 l/min - 50%Vt 500 ml - 50%RR 12 - 50%MV 5.9 l/min - 50%TgMV 5.5 l/min - AHI 0,4 - Totale AI 0,3 - ua 0,3 - hyp 0.1 - ASVAUTO - Min EPAP 6,2 - Max EPAP 8,2 - Min PS 2,2 - Max PS 7,2 - geen Nekbrace - 2 kinbanden - geen verzwaard (schapenwollen) dekbed - 23 graden graden Celsius - Zuurstof 99-95 % - Snurk tijd % - Snurk score - P30i masker - 97,0 kg - mond dicht getapet

Deze gegevens haal ik deels uit het Slaaprapport vanuit het display van mijn apparaat, vanuit mijn app van mijn Smartwatch, Temperatuurmeter in de slaapkamer en waarmee en hoe ik geslapen heb.

Het tabblad 'Bladwijzers'

Een bladwijzer maken.

Bladwijzers worden gemaakt met behulp van het [ bladwijzertabblad ] op de dagelijkse pagina:

Klik op het tabblad om bladwijzers te openen

Plaats de cursor op de stroomsnelheidsgrafiek of op de incidentmarkeringengrafiek op de gebeurtenis die u wilt registreren (bijvoorbeeld een apneu)
Klik op de knop Bladwijzer toevoegen. Er wordt een bladwijzer gemaakt met de tijd en datum.

U kunt tekst aan een bladwijzer toevoegen:

Selecteer de bladwijzer
Dubbelklik op de woorden "Bladwijzer op xx:xx:xx" in de kolom Notities
Typ uw tekst
Druk op Enter.

Bladwijzer aanmaken

Bladwijzers beoordelen
Klik in de [ rechterzijbalk ] op de knop Bladwijzers onder aan de zijbalk. De zijbalk toont een lijst met alle bladwijzers die zijn gemaakt.

Om naar een bepaalde bladwijzer te gaan, klikt u op de datum. OSCAR opent de dag pagina op die specifieke datum. U kunt vervolgens op een bladwijzer klikken en OSCAR zal de weergave aanpassen om de geselecteerde gebeurtenis weer te geven.

U kunt naar bepaalde tekst in uw bladwijzers zoeken met behulp van het zoekvenster bovenaan de zijbalk (onder het woord Bladwijzers).

Navigatie met zoekvak.JPGNavigatie met zoek vak10709 keer bekeken 16.58 KiB

Bladwijzers verwijderen
Selecteer op de pagina Dagelijks de bladwijzer die u wilt verwijderen en klik vervolgens op 'Bladwijzer verwijderen' onder aan het paneel.

Het tabblad 'Zoeken'

Dit tabblad is toegevoegd in versie 1.5.0. van Oscar en is een bijzonder handige toevoeging. Indien u Hulp nodig heeft bij het gebruik van dit tabblad kunt u van de Hulp knop gebruik maken en het volgende verschijnt dan op uw scherm:

Zoeken Hulpscherm

Als u op de knop Overeenkomst klikt, dan verschijnt het volgende op uw scherm:

Overeenkomst

Als ik bijvoorbeeld zoek naar Uitgeschakelde Sessies dan krijg ik het volgende te zien:

Uitgeschakelde sessies

Als je dan het gewenste aan vinkt zoals bovenstaand is gedaan, dan wordt je automatisch door verwezen naar het gezochte:

Uitgeschakelde Sessie

Op deze wijze kun je snel informatie vanuit uw opgebouwde Data base terugvinden.

De tabbladen zijn hiermee behandeld en we gaan nu over naar de Rechter Zijbalk in het Tabblad Dagrapport.

De 'Rechter zijbalk'

De rechterzijbalk kan Aan- en Uitgezet worden met de knop F10.

Deze zijbalk heeft 3 functies namelijk:

  • Navigatie
  • Bladwijzers
  • Gegevens

De Navigatie functie komt in feite overeen met de meeste tabbladen die onder de menu balk staan vermeldt of die ook onder het tabblad Welkom kunnen worden opgeroepen.

Rechter zijbalk Navigatie

De Bladwijzers functie is reeds besproken in het tabblad 'Bladwijzers' in de Zijbalk dagrapport en toont die gegevens die door uzelf zijn vastgelegd om te bewaren om deze weer snel te kunnen oproepen.

Rechter zijbalk Bladwijzers

De Gegevens functie is een zeer handige functie waar de volgende gegevens worden getoond:

  • Cpap gebruik - hier worden de gegevens getoond vanaf de startdatum tot het heden en die ook de compliance weergeeft of u langer dan vier uur de cpap gebruikt
  • Laagste AHI - hier worden de laatste vijf dagen weergegeven met de laagst voorkomende AHI waarden
  • Slechtste AHI - hier worden de laatste vijf dagen weergegeven met de slechtst voorkomende AHI waarden
  • Laagste luchtstroombeperking - hier worden de laatste vijf dagen weergegeven met de laagste 95% waarde, die de ernst weergeeft, van de luchtstroombeperking ook wel Flow Limitation (FL) genoemd
  • Slechtste (lucht)stroombeperking - hier worden de laatste vijf dagen weergegeven met de slechtste 95% waarde, die de ernst weergeeft, van de luchtstroombeperking ook wel Flow Limitation (FL) genoemd
  • Grootste lekkage - hier worden de laatste vijf dagen met de grootste Tijdsduur boven de leklimiet in % weergegeven (afgerond op twee decimalen)
  • Slechtste CSR - hier worden de laatste vijf dagen met de slechtste CSR score weergegeven (CSR = Cheyne-Stokes Respiration/ademhaling)
  • Beste apparaatinstelling - hier wordt de dag getoond met de beste apparaatinstelling (maar er kunnen er meer zijn, in het tabblad Statistieken wordt deze lijn groen gekleurd weergegeven
  • Slechtste apparaatinstelling - hier wordt de dag getoond met de slechtste apparaatinstelling, in het tabblad Statistieken wordt deze lijn roze gekleurd weergegeven

Tip: als u op een datum klikt met uw muis, dan springt u direct naar die datum toe. Dit werkt niet voor Cpap gebruik, Beste - en Slechtste Apparaatinstelling.

Rechter zijbalk Gegevens

Rechter zijbalk Gegevens_1.JPGRechter zijbalk Gegevens_110525 keer bekeken 11.73 KiB

Hoewel de Rechter zijbalk interessante informatie kan tonen, wordt aangeraden deze balk alleen zichtbaar te maken indien u daar ook gebruikt van wilt maken.
Heeft u de informatie niet nodig, schakel dan deze balk met de knop F10 uit. Het voordeel is dat u meer ruimte creëert voor de Grafieken die in het Tabblad Dagrapport worden getoond en die we nu gaan bespreken. De Grafieken waar het bij het Uitlezen om te doen is!

De 'Grafieken' van het tabblad Dagrapport.

Alvorens we deze grafieken gaan bespreken, leg ik eerst uit wat u kunt doen qua instellingen van deze grafieken.

Als u bij het instellen van de software, bij het scherm Incidenten en Golfvormgrafiek alles hebt aangevinkt (zie Hoofdstuk 3, dan kunt u rechtsonder in een dropdown menu zien staan dat er zo'n XX grafieken beschikbaar zijn.

Oscar bepaalt zelf welke grafieken er worden getoond, dit is afhankelijk van het merk apparaat dat u gebruikt. Zijn er grafieken bij waar u geen belangstelling voor heeft, dan kunt u deze uitschakelen door het vinkje voor de desbetreffende grafiek te verwijderen.

Tevens ziet u daarnaast links staan 'Indeling'. Dit is een nieuwe toepassing sinds versie 1.5.0. die u kunt gebruiken om zelf uw eigen indeling van de grafieken te maken en deze ook op te slaan. Door te klikken op het '?' krijgt u het volgende menu te zien:

Help Menu - Lay-out instellingen beheren

Als u eenmaal een indeling van de grafieken naar uw eigen wensen heeft gemaakt, kunt u deze opslaan via de knop 'Indeling' en u kiest dan voor Toevoegen.
U kunt de tekst nog bijwerken en u slaat het op door op het kruis te drukken in de rechterbovenhoek. Wilt u de indeling toch in de oorspronkelijke indeling houden, dan kun u de toegevoegde indeling selecteren en kiezen voor 'Verwijderen'. Heeft u de opgeslagen grafiek indeling tijdens uw onderzoek even van volgorde gewijzigd, dan kunt u deze weer via de knop 'Herstellen' in de opgeslagen indeling terugzetten. Als u de tekst wilt veranderen dan selecteert u de tekst die u wilt wijzigen en kiest u 'Hernoemen'. Heeft u een iets andere indeling gemaakt en wilt u deze behouden, dan kunt u kiezen voor 'Toevoegen' u maakt dan een andere indeling aan en deze kunt u dan weer opslaan of u wilt de huidige opgeslagen indeling wijzigen met de nieuwe indeling dan selecteert u de opgeslagen indeling en dan kiest u voor 'Bewerken'.

Een opgeslagen indeling ziet er dan zo uit:

Indeling

In de linkeronderhoek van het grafiek gedeelte ziet u een dropdown menu staan van de soorten incidenten. Het is afhankelijk van uw merk apparaat welke incidenten er getoond worden. Heeft u al eerder bij het instellen van de software in Hoofdstuk 3 bij Apparaat en Masker de 'Aangepaste Gebruikersmarkering' en de optie 'Laat zien in de incidenten grafiek' en de optie 'Synchroniseer de door het apparaat gedetecteerde incidenten opnieuw (experimenteel)' aangevinkt, dan worden deze ook in deze grafiek getoond. Er kunnen incidenten voorkomen waar u geen belangstelling voor heeft, dan kunt u ook hier door het verwijderen van het vinkje voor de desbetreffende incident, deze uitschakelen in het overzicht. Net als bij de grafieken, kunt u door het terugplaatsen van het vinkje deze weer zichtbaar maken.

Tussen de linkerhoek en rechterhoek, geheel onderaan vindt u de Maand Datum Tijd xx:xx:xx:xxx en zo kunt u precies het tijdstip vaststellen waarop een incident heeft plaats gevonden.

Het tabblad Dagrapport bevat velen grafieken en deze kunt u vastzetten en schikken in de volgorde die u zelf wenst.

Hoe kunt u dit doen?

Als u de muiscursor boven de grafiektitel laat zweven dan ziet u een hand verschijnen. Zodra u deze ziet kunt u door dubbelklikken met de muisknop de grafiek vastzetten. U ziet dan een punaise in beeld verschijnen en de kleur om de grafiek heen veranderd. Door nogmaals dubbel te klikken maakt u de grafiek weer los.
Het is aan te raden om niet meer dan twee grafieken gelijktijdig vast te zetten, hierdoor blijft er voldoende ruimte om nog drie andere grafieken in beeld te brengen. Deze grafieken kunnen door naar onderen te scrollen gewijzigd worden.

De twee grafieken die het belangrijkste zijn om te bekijken en dus beslist bovenaan moeten staan, zijn de Incident markering grafiek en de Luchtstroomsterkte grafiek. De incident markeringen is de grafiek waar je alles kunt zien wat er tijdens de slaap heeft plaatsgevonden. De Luchtstroomsterkte grafiek toont uw ademhaling en in ingezoomde vorm kunt u de toppen van uw ademhaling bestuderen. Hier gaat het om. Daar kunt u zien of u last heeft van Flow Limitation ofwel luchtstroombeperking. Daarover later meer. Dus deze twee grafieken kunt u dan ook het beste vastzetten.

Ziet u, als u de muiscursor boven de grafiektitel laat zweven, een hand verschijnen en u klikt dan eenmaal en houd de muisknop ingedrukt, dan veranderd de hand in een gesloten vuist. Op dat moment kunt u de desbetreffende grafiek naar boven of naar beneden verplaatsen door deze naar de gewenste plaats te slepen. Door de knop los te laten op de plek waar u de grafiek wilt hebben staan, is de verplaatsing afgerond.

U kunt ook de hoogte van de grafiek wijzigen. Ga met de muiscursor naar de scheidingslijn tussen de twee grafieken, waarvan de bovenste grafiek in hoogte moet wijzigen. Zodra uw muiscursor boven een scheidingslijn zweeft veranderd deze in twee horizontale balkjes met een pijl naar boven en met een pijl naar onderen gericht. Door de muisknop op dat moment in te drukken en vast te houden, kunt u door slepen de grafiek in hoogte wijzigen.

Op deze wijze kunt u ook de linker zijbalk en de rechter zijbalk in de breedte wijzigen. Ga weer met de muiscursor boven de scheidingslijn staan en u ziet nu twee verticale balkjes verschijnen met een pijl naar links en een pijl naar rechts gericht. Door de muisknop in te drukken en vast te houden kunt u via slepen de desbetreffende balk verbreden of versmallen.

Als u in het vak met de grafiektitel gaat staan met de muiscursor en u ziet dan geen hand, dan kunt u door dubbel te klikken de y-as dynamisch maken. Door nogmaals te dubbelklikken wordt de y-as weer teruggezet naar automatisch passend.

Nu iets wat waarschijnlijk velen van u nog niet weten. Als u in het vak met de grafiek titel gaat staan en dan op de andere muisknop klikt, dan opent zich een nieuw menu met diverse mogelijkheden voor elke grafiek .

Deze mogelijkheden zijn voor de Onbedoelde lek grafiek:

Grafiek menu mogelijkheden.JPGGrafiek menu mogelijkheden10482 keer bekeken 18.38 KiB

  • Onbedoelde lek grafiek vastzetten - dit is reeds besproken
  • Grafiek Onbedoelde lek zwevend maken - hiermee kunt u de grafiek los maken en deze komt boven de Oscar grafieken te liggen en kan dan ook beeldscherm vullend worden vergroot
  • Kloon grafiek Onbedoelde lek - hier mee maakt u een kopie aan die onder de originele grafiek wordt geplaatst met dezelfde naam met de toevoeging - 1 en een iets andere rozige kleur. Op de gekloonde grafiek kan onafhankelijk van alle andere grafieken worden ingezoomd. Om de kloon te verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de titel en selecteert u "Kloon verwijderen".
  • 100 % zoomniveau - hiermee zoomt u alle grafieken weer uit als u gedeeltelijk was ingezoomd binnen een grafiek
  • Herstel alle grafieken - hiermee herstelt u de grafieken naar de standaard waarden
  • Y-as - hiermee kunt u de y-as schaal instellen, de mogelijkheden zijn passend, standaard en instellen. Met deze laatste mogelijkheid kunt u zelf de waarden kiezen
  • Apneu-markeringen - dit is een erg handige optie. U brengt alle aanwezige incident markeringen naar de desbetreffende grafiek over en dit wordt zichtbaar gemaakt aan de bovenzijde van de grafiek via korte gekleurde streepjes waarvan de kleur overeenkomt met de kleur van de incidenten in de incident markeringen grafiek
  • Stippellijnen - ook deze optie is erg handig. Hiermee plaatst u in de grafiek horizontale lijnen. De mediaanlijn is eigenlijk een lijn die altijd moet worden aangevinkt en in de Onbedoelde lek grafiek is onbedoelde lek Bovengrens (de rode lijn = 24 l/min) ook een erg handige optie, zeker voor de Resmed apparaten

Zo kunt u bij alle grafieken de voor u belangrijke markeringen in de grafiek plaatsen.

Oscar heeft ook de mogelijkheid om via een lijncursor (groene liniaal) (in- en uit te schakelen via het menu Weergave of via Ctrl + L), alle grafieken op hetzelfde moment te bekijken die u geselecteerd heeft in de incidentmarkeringen grafiek. Op deze wijze kunt u precies zien wat er gaande was op dat tijdstip met alle van belang zijnde processen.

Ook nieuw in versie 1.5.0. is de optie om de sessies toonbaar te maken in de grafiek incidenten. Dit kunt u doen via Bestand - Voorkeuren - Uiterlijk en dan rechts onder Overige visuele instellingen een vinkje te plaatsen bij 'Sessiebalk inschakelen in gebeurtenissen grafiek'.
Het voordeel hiervan is dat u de totale tijd van begin tot het einde, inclusief de periodes waarop de cpap heeft uitgestaan kunt zien. De tijdsduur in selectie wordt weergegeven en tijdens het inzoomen ziet u ook de gekozen tijdsduur staan. Bij het doorlopen van de luchtstroomsterkte grafiek ziet u dan ook de sessie balk bovenin dat u een periode nadert dat de luchtstroom onderbroken werd door een pauze moment waarop de cpap uitgeschakeld is geweest.

Dit ziet er dan zo uit, geheel bovenin als grijze balk:

Sessie balk

Het bespreken van de 'Grafieken'

Het grootste deel van de pagina Dagrapport is gewijd aan de gedetailleerde grafieken. Hiermee kunt u alle belangrijke zaken die tijdens de nacht zijn gebeurd bekijken.

Dit doet u met de Incident markeringen grafiek. Als voorbeeld neem ik de datum van 22-06-2020 waarbij we het volgende zien:

Oscar Dagrapport 22-06-2020

In de linker kolom zien we staan dat er geslapen wordt met een Resmed Airsense 10 AutoSet die op modus Cpap met een vaste druk van 6,2 cmH²O is ingesteld.
Het tijdstip van slapen gaan was 1:22:00 uur en het tijdstip van opstaan was om 09:56:54 uur en daarmee heeft de cpap 08:25:03 uur aangestaan.

De ademfrequentie was voor 50 % van de gemeten tijd 11 per minuut en 45 % van de gemeten tijd was deze tussen de 11 en 15 per minuut en 4,5 % van de gemeten tijd was deze tussen de 15 en 21,40 per minuut en tenslotte 0,5 % van de gemeten tijd kwam deze boven de 21,40 per minuut uit.

De ademvolume was op de mediaan ofwel 50 % 420 ml verplaatste lucht per ademhaling dit keer/maal 11 ademhalingen geeft dan een ademminuutvolume van 4,63 l/min.

De inademtijd ligt ruim boven de uitademtijd en het liefst zou dit juist andersom moeten zijn. De uitademtijd langer dan de inademtijd.

De ernst van de stroombeperking was tussen 0 en 95 % van de gemeten tijd 0,29 en 4,5 % van de gemeten tijd tussen 0,29 en 0,63 en kwam een 0,5% van de gemeten tijd boven de 0,63 uit. In de Stroombeperking grafiek is dit ook wel zichtbaar. We gaan zo meteen kijken hoe dit er uitziet in ingezoomde vorm.

De onbedoelde lek lag tussen 0 en 95 % van de gemeten tijd op 8,40 l/min en 4,5 % van de gemeten tijd tussen 8,40 en 15,60 l/min en kwam een 0,5% van de gemeten tijd boven de 15,60 l/min uit. Gezien de Tijdsduur boven de Lek limiet van 0,000 % kwamen we niet boven de 24l/min uit.

Er werd ook nog even gesnurkt voor 0,5 % van de gemeten tijd en het geluid kwam boven een niveau van 0,04 uit tot max 0.4 op een schaal van 1,0

Verder was de Totale tijd doorgebracht in Apneu (zonder lucht) 00:16:20 uur en dit in de totale tijd van 08:25:03 uur ofwel 505 minuten en dat is dus 16/505 x100 % = 3,16 % van de totale gemeten tijd.

Verder was er geen aanlooptijd/ramptijd met een bepaalde startdruk ingesteld. Er wordt dus direct met een druk van 6,2 cmH²O gestart.
De automatische start (via ademhalen door het masker start de cpap direct en door het afzetten van het masker stopt de cpap na een paar seconden automatisch), staat op uit, dus de cpap moet met de knop worden aan- en uitgezet.

De Climate Control staat op automatisch dus de verwarmde slang is in gebruik, maar wordt hier op 23°C gebruikt, terwijl de bevochtiger op stand 4 staat.

Taart diagram + sessietijden

In de afbeelding hierboven zien we de Taartdiagram (neemt vaak veel ruimte in beslag en kan uitgeschakeld worden via knop F3) en de Sessietijden staan onderin en geheel onderaan in de linker kolom en geheel bovenaan in de Incident markeringen grafiek.

Verder zien we de Snurk grafiek, de Ademvolume en de Ademfrequentie grafiek.

Over deze laatste twee grafieken het volgende: Er wordt wel eens gevraagd kun je nu zien wanneer je wakker bent en wanneer je slaapt en wanneer er een remslaap aanwezig is?

Officieel kan Oscar dit niet zien. Bij de Löwenstein Prisma cpap wordt door de fabrikant de Diepe slaap aangegeven en dit wordt door de fabrikant geacht plaats te vinden als de ademhaling rustig is met een continu ademhaling per minuut. Oscar neemt deze gegevens over van de fabrikant en toont dit, indien de grafiek is ingeschakeld. Of dit helemaal overeenkomt met uw diepe slaap is niet zeker.

Hoe kun je dan zien wanneer je (onbewust) wakker bent of slaapt?

Wetende dat als je wakker bent je dieper ademhaalt qua ademhalingsvolume en dat je opdat moment dan ook automatisch minder ademhalingen per minuut hebt (meer volume = minder ademhalingen), dan zou je de ademfrequentie onder de mediaan lijn moeten zien zakken en tegelijkertijd de ademvolume boven de mediaanlijn uit zou moeten zien komen. Soms is dit duidelijk zichtbaar en dan kun je dus mogelijk wakker, bewust of onbewust, zijn geweest.

En wanneer zie je dan eventueel dat je in Rem slaap bent?

Een slaapcycli bestaat uit een lichte slaap (N1+N2), een diepe slaap (N3) en uit een rem slaap (N4) en duurt circa 90 tot 120 minuten.

Bij een Rem slaap zijn de spieren ontspannen (Rem slaap = droomslaap en als de spieren gespannen zijn, dan kunt u uw dromen daadwerkelijk uitvoeren) maar doordat u droomt kunt uw ademhaling onregelmatig zijn en ziet u vaak flinke uitschieters (Spikes genoemd) omhoog en omlaag bij de ademfrequentie en ademvolume grafiek. Als tussen deze Spikes momenten circa 90 tot 120 minuten zitten, dan zou dat tekenen van de rem slaap kunnen zijn.

Als op die momenten dan in de Incidenten grafiek ook veel incidenten bij elkaar staan, dit wordt dan clusters genoemd, dan kan dit aan rem slaap gerelateerd apneu zijn.

Incidenten_1

In bovenstaande afbeelding ziet u de Incidenten staan in de linker kolom in het tabblad Incidenten. U ziet welke soorten er waren, op welke tijdstippen zij plaats vonden en tussen de haakjes, de tijd in seconden dat zij geduurd hebben. Rechts daarvan ziet u de Grafieken: Ademminuutvolume, de Inademtijd en de Uitademtijd. Volgens Löwenstein Prisma zou je dus tot 05:30 rustig hebben geslapen in soms een diepe slaap. Gezien de aanwezige incidenten in de eerste helft zou dat kunnen, de tweede helft van de nacht was flink onrustig.

Incidenten_2

In de afbeelding hierboven kun je Centraal apneu Incidenten zien staan in het tabblad Incidenten in de linker kolom. Rechts daarvan staat de Grafiek AHI.
Doordat er in het Bestand - Voorkeuren - Masker en Apparaat bij de optie AHI/uur grafiek tijdvenster (60min) telkens op nul zetten is aangevinkt, wordt de AHI vanaf de start, hier 1:22:00 uur, elke uur op nul terug gezet.

Het voordeel hiervan is, dat u precies kunt zien wanneer en hoe vaak en hoeveel ademstops hebben plaatsgevonden per uur. Dit geeft een veel duidelijker beeld dan de gemiddelde AHI, hier 8,55 per uur, die gelijk is in alle uren dat de cpap heeft aangestaan. We zien hier dus dat de eerste vier uur het relatief meeviel, maar het vijfde , zesde, zevende, achtste en negende uur het een zware nacht was met veel incidenten, waarbij de AHI herhaaldelijk opliep tot maximaal 16 per uur.

De 'Tijdsduur bij Druk' grafiek.

Deze grafiek toont op de y-as de tijd in minuten en op de x-as de druk in cmH²O. Je kunt via deze grafiek precies zien hoeveel tijd je op welke druk je hebt geslapen. Die tijd is de totale tijd gemeten op verschillende tijdstippen waarop die bepaalde druk voorkwam. De groene lijn geeft altijd de uitademlijn aan en de rode lijn de inademlijn.

Je kunt bij gebruik van verschillende apparaten dan ook verschillende grafieken zien. Een cpap werkt met een vaste druk, dus dan is het één verticale lijn, maar als de EPR of de Flex functie is ingeschakeld, dan zie je twee verticale lijnen.

Cpap + EPR stand 1

Bij een Apap zal dat via twee punten lopen, via de minimum drukinstelling en de maximum drukinstelling als beide waarden tenminste behaald worden.

Bij een ASV (Adaptief Servo Ventialtor) modus ASVauto ziet het er zo uit:

Tijdsduur bij druk

Als je met de muiscursor over de grafiek heen gaat, dan zie op elke 0,2 cmH²O een stip verschijnen over de uitadem en inademlijn. Selecteer je zo'n stip dan zie je boven de grafiek de daarbij behorende druk + drukrange en de tijd in minuten en seconden dat deze in de gemeten tijd heeft geduurd. Dankzij de incidentenmarkeringen kun je ook precies zien welk soort incident plaatsvond en bij welke druk dit gebeurde.

Ook kun je bij lekkage zien bij welke drukniveaus dit heeft plaatsgevonden, je ziet dan grijs gekleurde balken verticaal over de grafiek heen verschijnen.

Lekkage

Hiermee beëindigen we Hoofdstuk 6A en gaan we verder met Hoofdstuk 6B 'Wat zien we bij het Uitlezen?'

Uitgebreide uitleg over Oscar. - Forum voor patiënten met slaapapneu (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 5563

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.